Kræftsyge Sascha: Jeg har ikke bare håb og drømme – jeg har mål

18-årige Sascha Halkjær Karlsen har været kræftsyg siden hun var fem år gammel. På trods af et urimeligt barskt behandlingsforløb, insisterer hun på at sætte sig mål for fremtiden.

Ambassadør 2020, Sascha Harkjær Karlsen

»Det er mærkeligt, at det hele kan falde sammen på et øjeblik. Jeg tager et skridt ad gangen. Sådan har det været hele livet, og sådan er det nu,« fortæller Sascha Harkjær Karlsen, der er 18 år gammel.

Bare fem år gammel får Sascha konstateret tre tumorer i hjernen. Tumorerne sidder tre forskellige steder. På grund af tumorernes placering kan de ikke fjernes ved operation, og strålebehandling af Saschas unge hjerne er udelukket, da det vil stoppe hendes udvikling.

Kræftdiagnosen bliver begyndelsen på et behandlingsforløb, som indtil nu har strakt sig i over mere end 13 år med tre tilbagefald. Den har budt på adskillige kemobehandlinger, en omfattende hjerneoperation, utallige indlæggelser og smertefulde bivirkninger. I øjeblikket modtager Sascha kemobehandling én gang om ugen.

Forskning i børnekræft giver håb

Desværre har behandlingen ikke haft den ønskede effekt, og Saschas tumorer vokser fortsat. Derfor er håbet hos Sascha og hendes familie nu, at forskningen vil udvikle nye og bedre behandlinger, der kan gøre Sascha rask igen.

»Tiden arbejder for os, og en dag kommer lige præcis dét, som løser mysteriet og kræftkuren for Sascha. Vi har set, hvordan barren er blevet løftet inden for akut leukæmi, og det kommer også til at ske på børnehjernetumor-området med de rette mennesker og midler,« siger Susan, Saschas mor, og fortsætter:

»Vi håber selvfølgelig, at Sascha får gavn af det, men alene det at vide, at forskerne arbejder på sagen, giver håb. Og med håb og tro kan vi komme langt«, siger Susan.

Venskaber med ligesindede giver overskud

Midt i et langt og urimeligt barskt forløb, er der heldigvis også lyspunkter. For eksempel når Børnecancerfonden inviterer unge med kræft til det årlige landstræf, som handler om forkælelse og samvær med ligesindede.

»Det betyder, at der er fantastiske oplevelser at se frem til. Noget man kan glæde sig til på dage, hvor man måske er rigtig dårlig og ikke er i stand til særlig meget. Dét at have noget at glæde sig til kan gøre dage tilbragt i sengen, eller hvor man er indlagt, nemmere at komme igennem,« siger Sascha og fortæller, at samværet med andre børn og unge med kræft fører til venskaber med en uvurderlig betydning.

»Her er vi alle i samme situation, og der er en rummelighed og forståelse, som vi desværre ikke altid bliver mødt med i vores “normale” omgangskreds.«

Målet er en uddannelse og et normalt liv

Sascha med sit ugentlige kemoskema

I øjeblikket modtager Sascha kemobehandling på Rigshospitalet en gang om ugen. Behandlingen holder sygdommen i bero, men den gør hende ikke rask.

På trods af nedsat syn og bivirkninger fra den hårde behandling, så passer Sascha sin skole så godt, hun kan. Og så forsøger hun at fokusere på de gode ting i tilværelsen og få det bedste ud af hver eneste dag.

»Jeg har ikke bare håb og drømme om at få en uddannelse og et liv, hvor jeg i fremtiden kan klare mig selv. Jeg har mål,« siger hun.

Ca. 45 børn under 18 får hvert år konstateret en hjernetumor, men pga. deres placering og kompleksitet, er de uhyre svære at behandle.

Sascha har i 2020 indvilget i at stille op som ambassadør for Danmark Rundt Team Bodenhoff. Og der er ingen tvivl om, at vi sammen kan få et rigtig godt udbytte af det forestående samarbejde. Sascha og hendes mor, Susan, vil også være tilstede, når vi sætter cykelturen 2020 i gang i Skagen den 15. august, hvor starten sker ud for Sparekassen Vendsyssel. Borgmester i Skagen, Birgit Hansen sætter sammen med Sascha rytterne afsted på den 106 km. lange etape til Frederikshavn med pitstop i Sindal og Sæby.

Sascha siger videre til Vagn W. Sørensen, da han interviewer hende på hjemmeadressen i Helsinge:

»Mit håb om at blive rask vægter jeg højt, og jeg tager alle små guldkorn med på vejen, for på et tidspunkt at få en god uddannelse og et godt og sundt liv. Jeg er instruktør i TRX og min store hobby er at fotografere, og disse ting er med til at få mig til at se glasset som halv fuldt, – og ikke som halv tomt. Jeg glæder mig til at være en del af Team Bodenhoff, og stiller gerne op hvor man har brug for mig«.

Sascha og hendes familie bor i det idylliske Nordsjælland mellem Annisse og Helsinge, som ligger tæt på Arresø. Her er højt til loftet, og det er med til at give både tryghed og inspiration til en hverdag, som ikke er helt uden problemer.